Мандатът на подуправителя е до 30 ноември 2028 г. Точката беше

...
Мандатът на подуправителя е до 30 ноември 2028 г. Точката беше
Коментари Харесай

След скандали и бурни дебати: Депутатите избраха Момчил Мавров за...

Мандатът на подуправителя е до 30 ноември 2028 година

 

Точката беше включена като точка първа в дневния ред след предложение от ръководителя на парламента Росен Желязков, а разногласията по нея продължиха близо три часа.

 

Маргарита Генчева от " Възраждане " разясни, че тяхната парламентарна група няма да разяснява професионалните качества и качества на проф. Мавров, само че настояха той да отговори по какъв начин ще постанова повече надзор при разходване на средствата.

 

Росица Пандова от ПП-ДБ разяснява, че професионалната му биография е доста добра. " До мен доближи информация, че има прокурорско следствие ", означи тя и настоя да получи отговор дали това подхожда на истината.

 

Цончо Ганев от " Възраждане " сподели, че тяхната кардинална позиция е, че подуправителят на НЗОК не би трябвало да се избира от Народно събрание. Докато той се изказваше на трибуната, съпредседателят на ПП Кирил Петков и ръководителят на ПГ на ДПС Делян Пеевски не стопираха да се карат от първия ред в пленарна зала.

 

" Това не може да продължава, когато остава дума за ръководство на страната. Излезте извън и се разберете като мъже ", прикани водачът на Корнелия Нинова. Тя упрекна Борисов и каза, че той е отговорен за протичащото се. Тя настоя за 15-минутна отмора, с цел да може всички да излязат и да се схванат " като мъже ".

 

За да може да се охладят пристрастеностите, ръководителят на НС Росен Желязков даде 15-минутна отмора.

 

" Този избор щял да обслужи сглобката, само че вие го направихте вероятен с вашето гласоподаване. Говорите за праволинейност, а през днешния ден бяхте хората, които допринесохте точката да се преглежда. Може доста да говорите от тази естрада, може доста да оплювате. Но когато пристигна време за гласоподаване, ще подкрепите кандидатурата на господин Мавров. Това ще бъде позорно решение на Народното събрание. Нямам самообладание да покажете вашето лицемерие ", съобщи Искрен Митев в отговор на Маргарита Генчева от " Възраждане ".

 

Костадин Костадинов отново прикани държавното управление да подаде оставка. " Г-жо Генчева в този момент можем да покажем на лицемерите, на патерицата на Движение за права и свободи, че имат опция да подадат оставката на държавното управление. За следващ път даваме опция на тази групировка да се освободят от оковите на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Не да упрекват " Възраждане ", че ръководят с Движение за права и свободи и обслужват Движение за права и свободи ", съобщи той.

Независимият депутат Радостин Василев бе безапелационен, че няма да поддържа кандидатурата на проф. Мавров.

 

По време на дебатите се развихри скандал между съпредседателя на ПП Кирил Петков и Движение за права и свободи. Камери демонстрираха напрежението сред Петков, Йордан Цонев и Делян Пеевски. Размяната на реплики продължи няколко минути, съпроводена с бурно размахване на ръце и от двамата.  В един миг в словесната престрелка се включи и Йордан Цонев от Движение за права и свободи, който се опита да успокои Кирил Петков. 

 

От " Възраждане " оповестиха, че Петков е бил наврян в ъгъла с думи от Пеевски, а Корнелия Нинова също приказва от трибуната и разкри, че двамата са си разменили голям брой обиди.

 

" Целият български народ видя какво се случва тук на първия ред. Това е естественият излаз от обстановката, в която ни вкара сглобката, това напрежение явно ще ескалира. Добре, че хората не чуха острите реплики, които си размениха Кирил Петков и Делян Пеевски. Очевидно не могат да си разделят тези 8 милиарда лева.Събрахте се да разпределяте порции във властта ", съобщи от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

 

" Основната виновност да стигнем до тази обстановка се споделя Борисов, който в този момент си седи. Излезте на открито и се разберете като мъже. Борисов знае по какъв начин - ето, потегли на открито. Спрете да употребявате властта единствено за пари и ползи ", безапелационна бе Нинова.

 

Депутатите излязоха в отмора, поискана от водача на Българска социалистическа партия. След почивката депутатите удължиха времето си за законодателна активност до привършване на обсъжданата сега точка - избор на подуправител на НЗОК.

 

По време на почивката в коридорите на Народното събрание кирил Петков съобщи пред публицисти:  " Има отчет в секретно деловодство на ДАНС, който приказва против претендента за подуправител на НЗОК - проф. Момчил Мавров. Има подозрение за лобизъм за частни лечебни заведения. От тази позиция ние от ПП-ДБ се разгласяваме твърдо срещу неговата кандидатура ". 

 

Христо Иванов каза, че преди две седмици парламентарната група е взела решение, че не може да поддържа този претендент. " ГЕРБ и Движение за права и свободи благодарение на Възраждане тази точка влезе в зала. Сега чакаме " Възраждане " да не взе участие в гласуването и да направи вероятен този избор. Беше сложено изискване да не се прокарват решения с поддръжката на " Възраждане ". Те сега ще създадат тъкмо това за човек, за който имаме подозрение и който не дава отговор на устрема, който ние имаме ", добави той.

 

" Вашият претендент за шеф на НЗОК, който бе определен, е човек, който не знае къде се намира сега. Човек, който няма разбиране от здравна система ". Това съобщи проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и продължи:  " Проф. Момчил Мавров от 2010 година е част от системата на българското опазване на здравето и знае какво се случва в нея. Вашият боязън в действителност е да не би подуправителят да следи какво прави шефът. "

 

Припомняме, че за шеф на НЗОК бе определен Станимир Михайлов, който беше номинация на ПП-ДБ, а съгласно проф. Ангелов той не се оправя.

 

Проф. Момчил Мавров беше шеф на кабинета на служебния здравен министър доктор Асен Меджидиев в последния кабинет на Румен Радев, ръководител на надзорния съвет на здравната каса и по думите на един от някогашните здравни министри на ГЕРБ доктор Стефан Константинов пред телевизия " България on air " - " действителният министър в министерството, до момента в който Меджидиев се разхождаше до морето ".

 

Преди да заеме пост в здравното министерство през 2022 година, Мавров повече от 12 години е заместник-директор на най-голямата държавна болница - " Св. Георги ", Пловдив. Той е и учител в пловдивския Медицински университет.

 

Мавров беше препоръчан от ГЕРБ за подуправител на здравната каса, която се чака да ръководи 8 милиарда лева през идната година. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР